Stillasene holder en bygning sikker under konstruksjon

29 oktober 2019
Mathias Bjelland
Stillasene holder en bygning sikker under konstruksjon

Hva er stillas og hva gjør det for oss?

Husk sist du gikk forbi en bygning som enten var under bygging eller en som var under reparasjon. Husker du de rare utseende metall- og trerammene som omgir bygningen som bygningsarbeidere noen ganger var på? Det er det som kalles stillaser. Stillas er det som brukes til å støtte et bygg som antas å ikke kunne stå på egen hånd foreløpig.

Når et bygg er under bygging, er det ikke alltid i stabil tilstand. Selv om det forhåpentligvis var designet for å være solid, var det sannsynligvis ikke designet for å være slik på hvert eneste trinn i byggeprosessen. For eksempel er en bue utformet for å være en av de mest stabile formene i konstruksjonen fordi trykket og vekten av det den støtter ovenfor blir effektivt overført ned gjennom buekonstruksjonen. Gode stillaser som hos https://www.strandstillas.no/ takler denne jobben godt. 

Stillaset holder huset oppe før du blir ferdig med byggingen

Men inntil den endelige taksteinen er plassert på toppen og midten av buen, er buen helt hjelpeløs og trenger støtte til enhver tid. Det er her stillas kommer inn. Stillas holder opp strukturen som er under konstruksjon og sikrer at den ikke vil kollapse midtveis, og derfor tillater byggearbeidere å fortsette å bygge strukturen i form og form som den var ment å ta uten å bekymre seg for det hele kommer ned på toppen av dem.

Selv for eksisterende bygninger som blir reparert, er stillaser veldig viktig fordi arbeidere kanskje må fjerne deler av bygningen som holdt det sammen og erstatte disse komponentene. Så i mellomtiden er det nødvendig med litt støtte utenfra for at bygningen eller strukturen skal kunne stå stående. Dessverre har de fleste ingen anelse om hva som skjer på en byggeplass, men forhåpentligvis hjelper dette. Et stillas er rett og slett bare en støtte for bygget før det er ferdig. 

Flere nyheter