Betong er et viktig element i mange deler av infrastrukturen

02 november 2019
Mathias Bjelland
Betong er et viktig element i mange deler av infrastrukturen

Mirakelet i moderne betong

Helt siden betong ble oppfunnet i Roma for to tusen år siden, og til betong i Ørsta i dag, så har betong vært et latterlig nyttig materiale for bygging av bygninger. Ikke bare er betong ekstremt tøff og holdbar, men det begynner også å være en tykk væske som gjør at vi kan forme den til enhver form og design vi ønsker. Moderne betong er nå i omtrent hver skyskraper i verden, og vi kan ganske enkelt ikke forestille oss livet uten det.

Betong er en blanding av tre enkle materialer, nemlig sement, grus og vann. Når det blandes i visse proporsjoner, tar betong en stivhet som gjør det mulig å gi strukturell styrke til å holde opp super høye skyskrapere. Før massen ble tatt i bruk av betong i Ørsta som byggemateriale, ville bygninger bare være flere etasjer høye og det vil ta mange år å bli konstruert av dyktige murere. Selv om dette virkelig produserte vakre og estetiske bygninger som vi fremdeles kan se og beundre i dag, var den store bekymringen at det tok for lang tid å fullføre.

Betong er nåtidens viktigste konstruksjonsmateriale

Da befolkningen eksploderte i løpet av det tjuende århundre rundt om i verden og urbaniseringen økte folksomheten i byer, måtte det finnes en løsning på dette problemet, konkret var løsningen som ble avgjort på. Betong var i stand til å muliggjøre bygging av høye leiligheter som bidro til å lette overbelastningen i storbyene og gjorde livet mer levelig.

Nå er ikke betong det peneste konstruksjonsmaterialet å jobbe med og se på, og som slike byggherrer måtte bruke bruken av mer estetiske konstruksjonsmaterialer for å omslutte betongkjernen med, og det var slik vi endte opp med den moderne konstruksjonsmodellen til I dag. Betong blir av mange sett på som et mirakel av et konstruksjonsmateriale, og det har unektelig forvandlet bylandskapet permanent og muligens irreversibelt.

Flere nyheter

14. februar 2023

Bør jeg ta lappen?