Betong er et viktig element i mange deler av infrastrukturen

02 november 2019
Mathias Bjelland
Betong er et viktig element i mange deler av infrastrukturen

Mirakelet i moderne betong

Helt siden betong ble oppfunnet i Roma for to tusen år siden, og til betong i Ørsta i dag, så har betong vært et latterlig nyttig materiale for bygging av bygninger. Ikke bare er betong ekstremt tøff og holdbar, men det begynner også å være en tykk væske som gjør at vi kan forme den til enhver form og design vi ønsker. Moderne betong er nå i omtrent hver skyskraper i verden, og vi kan ganske enkelt ikke forestille oss livet uten det.

Betong er en blanding av tre enkle materialer, nemlig sement, grus og vann. Når det blandes i visse proporsjoner, tar betong en stivhet som gjør det mulig å gi strukturell styrke til å holde opp super høye skyskrapere. Før massen ble tatt i bruk av betong i Ørsta som byggemateriale, ville bygninger bare være flere etasjer høye og det vil ta mange år å bli konstruert av dyktige murere. Selv om dette virkelig produserte vakre og estetiske bygninger som vi fremdeles kan se og beundre i dag, var den store bekymringen at det tok for lang tid å fullføre.

Betong er nåtidens viktigste konstruksjonsmateriale

Da befolkningen eksploderte i løpet av det tjuende århundre rundt om i verden og urbaniseringen økte folksomheten i byer, måtte det finnes en løsning på dette problemet, konkret var løsningen som ble avgjort på. Betong var i stand til å muliggjøre bygging av høye leiligheter som bidro til å lette overbelastningen i storbyene og gjorde livet mer levelig.

Nå er ikke betong det peneste konstruksjonsmaterialet å jobbe med og se på, og som slike byggherrer måtte bruke bruken av mer estetiske konstruksjonsmaterialer for å omslutte betongkjernen med, og det var slik vi endte opp med den moderne konstruksjonsmodellen til I dag. Betong blir av mange sett på som et mirakel av et konstruksjonsmateriale, og det har unektelig forvandlet bylandskapet permanent og muligens irreversibelt.

Flere nyheter